Energiebox in de praktijk: “De verbetering zat vooral in kleine dingetjes”

Dennis Linneman (36) uit Abstede leeft steeds duurzamer. Hoe kan het ook anders, voor iemand die een studie over duurzaamheid volgt. Toch kon de energiecoach zelfs hem nog waardevolle tips geven. Lees hier hoe Dennis zijn huis verduurzaamde en hoeveel geld hij hiermee bespaart.

Een betere wereld begint bij je voordeur. Tenminste, zo ging het bij Dennis. Naast zijn studie Sustainability aan de universiteit van Cambridge werkt hij als business manager. Hij wilde de tocht bij zijn voordeur graag verhelpen. In zijn zoektocht naar een duurzame oplossing kwam hij de Energiebox tegen. “Ik dacht, leuk! Die vraag ik aan. Daarna kreeg ik energieadviseur Maarten van Oene op bezoek. Wat een enthousiasme en bruikbare tips! Hij gaf me zelfs het boekje ‘De verborgen impact’ van Babette Porcelijn, dat ik weer heb doorgegeven. Aanrader, zowel het gesprek als het boek!”

Energiebesparende tips van Dennis: simpel maar doeltreffend

Het monumentale pand waar Dennis woont, was tien jaar geleden al duurzaam gerenoveerd door de vorige bewoner. De ‘quick wins’ zoals dubbel glas waren dus al gedaan. En ook Dennis’ gedrag was al vrij milieubewust. “Ik kook op inductie en heb overal ledverlichting. De verbetering zat vooral in kleine dingetjes. Op advies van de energiecoach heb ik een gordijn voor de voordeur gehangen tegen de tocht. Ook heb ik de douchecoach uit de Energiebox gebruikt. Dat is een handige zandloper met een timer. Ik douche nu korter. Vijf minuten is over het algemeen meer dan genoeg, merk ik. En ik let meer op mijn elektriciteitsverbruik: als ik een apparaat niet gebruik, haal ik de stekker uit het stopcontact. Heel simpel, maar je bespaart er toch mee.”

Voor wie iets verder wil gaan, heeft Dennis een goede tip: schaf een systeem met slimme verlichting aan. “Mijn lampen zijn allemaal met elkaar verbonden. Daardoor kan ik ze tegelijkertijd dimmen en uitzetten via een app, met één druk op de knop. Het is redelijk simpel (en betaalbaar) om zo’n systeem in je huis in te passen. Het helpt mij echt met besparen. Ik kan het iedereen aanraden .”

Begin met kleine energiebesparingen in huis    

Dennis is dus al een heel eind op de duurzame weg. De volgende stap is een knoop doorhakken over zijn cv-ketel. “Die is na tien jaar aan vervanging toe. Nu sta ik voor een dilemma: koop ik een nieuwe cv-ketel of ga ik voor een aardgasvrije, maar dure warmtepomp? Ik las laatst in een nieuwsbericht dat er nog nooit zoveel hr-ketels zijn verkocht als in 2019. Dan gaat er iets niet goed! Met z’n allen energie besparen is echt nodig en de Energiebox is voor iedereen een goed begin. Ik heb mijn buren ook al de flyer gegeven.”

Wil je ook besparen op je energierekening? Vraag dan de gratis Energiebox aan en begin met besparen!