“Onze cv-ketel bleek niet goed afgesteld”

Tasja van der Veen uit Oudwijk heeft de smaak goed te pakken. Na een ingrijpende verbouwing wilde ze haar energiekosten nóg meer omlaag brengen. Lees hier hoe de Energiebox en het adviesgesprek haar verder op weg hielpen.

Huize Van der Veen is al verduurzaamd met een nieuwe zolder en benedenverdieping. “We hebben alles goed laten isoleren”, vertelt grafisch ontwerper Tasja (48). “De badkamer nog even niet, omdat we die tijdens de verbouwing nodig hadden als keuken. We kookten in de badkamer, haha. Maar die is nu ook aan de beurt. Ik vroeg de Energiebox aan omdat ik wilde weten wat ik nog meer kon doen voor het milieu.”

De energiecoach fietste langs om de Energiebox persoonlijk af te leveren. Daar zat ook een vragenlijst in om een indruk van Tasja’s woonsituatie en het energieverbruik te krijgen. De vragen gingen bijvoorbeeld over de leeftijd van de koelkast en wasmachine, bouwjaar van de woning, grootte van het huishouden en type fornuis (gas, elektrisch of inductie). Later volgde het adviesgesprek via de telefoon.

Cv-ketel bleek niet goed afgesteld    

“Het adviesgesprek duurde ongeveer drie kwartier”, vertelt Tasja. “De energiecoach liep de vragenlijst met me door. Ons energieverbruik was vrij hoog, terwijl we toch kort douchen. Het bleek aan de afstelling van de cv-ketel te liggen. Binnenkort laat ik daar iets aan doen. Ik ga ook mijn thermometer tevoorschijn halen. Als ik het koud heb in de woonkamer terwijl het er 19 graden blijkt te zijn, pak ik liever een trui dan dat ik de verwarming hoger zet.”

Gouden tip: gebruik de ecostand van energiezuinige apparaten    

De spullen uit de Energiebox komen zelfs in een goed geïsoleerd huis als dat van Tasja goed van pas. “Ik was verrast dat de radiatorfolie en tochtstrip zelfs voor ons nuttig zijn. Als het kouder wordt ga ik ze plaatsen. Ledverlichting hebben we al, maar ik kan vast iemand blij maken met de gratis ledlamp uit de box.” En hoewel ze elektrische apparaten met een hoog energielabel heeft, viel ook daar nog winst te behalen. “De energiecoach vroeg of ik de ecoknop van onze energiezuinige wasmachine en vaatwasser gebruikte. Nee dus. Die gebruik ik nu vaker. Onze koelkast staat nu ook op de ecostand.”

Nu ze toch een energiecoach aan de lijn had, kon Tasja meteen al haar vragen afvuren over de verbouwing van de badkamer. “Hij gaf me goed en persoonlijk advies over hoe we daarbij kunnen besparen. We gaan de leidingen met schuim isoleren en nemen een waterbesparende douchekop.”

Handige websites met bespaartips    

Na afloop van het adviesgesprek ontving Tasja een adviesrapport waarin ze alles kon teruglezen. “Daarin stonden de besproken maatregelen en hoeveel we ermee kunnen besparen”, vertelt Tasja.

“Wij kunnen in totaal € 175,- per jaar besparen." 

De genoemde websites in het rapport vond ik ook handig. Jouwhuisslimmer.nl vond ik een goede tip, omdat je daar ook persoonlijk advies kunt krijgen, toegespitst op jouw huis. Zelfenergiebesparen.nl kende ik ook nog niet. Internet is zo’n wirwar, het is fijn om handige, betrouwbare sites te kennen die je verder helpen.”

Heeft Tasja ten slotte zelf nog een duurzame tip? “Wees zuinig op je spullen! Laat kapotte spullen repareren of repareer ze zelf. In plaats van weer nieuwe kleren te kopen, kun je ook achter de naaimachine gaan zitten.” 

Wil je ook besparen op je energierekening? Vraag de gratis Energiebox aan en begin!