Makkelijk energie besparen in huis

Energie besparen in huis hoeft niet ingewikkeld te zijn. Je kunt je energierekening al flink omlaag brengen door zuinig te verwarmen en slim met apparaten om te gaan. Wil jij ook zoveel mogelijk energie besparen in huis? Lees dan deze tips per kamer!

Energie besparen in de woonkamer: daglicht en de juiste lampen

Als je slim gebruik maakt van je gordijnen kun je veel energie besparen. Laat in de winter je gordijnen overdag open zodat het zonlicht jouw woning kan verwarmen. Sluit ’s avonds je gordijnen of luiken zodat de warmte binnen blijft. Doe in de zomer je gordijnen of luiken overdag juist dicht, zodat je woonkamer lekker koel blijft. Als je in de winter optimaal gebruik maakt van het zonlicht, hoef je ook lampen minder snel aan te zetten. Wordt het toch tijd om de lampen aan te doen? Zorg dan dat je ledlampen gebruikt. Zo kun je flink besparen op je totale energieverbruik.

Energie besparen in de badkamer: korter douchen

Besparen op je energierekening doe je in de badkamer vooral door minder warm water te gebruiken. Met een zonneboiler bespaar je bijna de helft van je energieverbruik voor warm water. Vind je dat een te grote ingreep? Begin dan met kleine maatregelen, niet alles hoeft veel geld te kosten. Douche bijvoorbeeld niet langer dan vijf minuten. En dan het liefst onder een waterbesparende douchekop. Kies ook vaker voor de douche in plaats van het bad. Een gemiddeld bad kost namelijk drie keer zoveel water en energie als een douche van vijf minuten!

Energie besparen in de keuken: niet in gebruik, zet het uit

Oude apparaten vervangen door een nieuw energiezuinig exemplaar, kan behoorlijk schelen op je energierekening. Kies voor energiezuinige apparaten met het label A+++, dat zijn de zuinigste. Heb je al zuinige apparaten? Kijk hoe je deze zuinig kunt gebruiken: zet de vaatwasser bijvoorbeeld op de ecostand. En ontdooi het vriesgedeelte van de koelkast of de vriezer regelmatig. Met een ijslaag verbruikt je vriezer of vriesvak meer energie. Dat is zonde van het geld en niet nodig.

Energie besparen in de slaapkamer: een koude kamer is beter   

Als je je slaapkamers niet verwarmt, bespaar je gemiddeld € 80 per jaar. Bovendien slaap je in een koude kamer beter dan in een warme kamer. Is geen verwarming toch te koud voor jou? Neem dan een kruik mee naar bed of investeer in een elektrische deken.

Wil jij ook besparen op je energierekening? Vraag dan hier de gratis Energiebox aan! Je voorgangers bespaarden er al gemiddeld € 100,- per jaar mee.