Energiebox wint aanbesteding in Amsterdam

Op dinsdag 5 december 2023 ontvingen we positief nieuws: Energiebox heeft de gunning gekregen voor de uitvoering van twee van de zes percelen van de aanbesteding in Amsterdam. Eén van deze percelen was specifiek gereserveerd voor sociale ondernemingen. Voor dit specifieke perceel behaalden we de hoogste kwaliteitsscore tegen de laagste prijs. We zijn verheugd over deze uitkomst.

Er waren in totaal 11 inschrijvers voor deze opdracht. Helaas betekent ons succes dat er zes andere partijen niet zijn geselecteerd, waaronder de Fixbrigade. Lokale initiatieven zoals de Fixbrigade vormen een waardevol onderdeel van de gemeenschap, en we betreuren het dat ze geen perceel hebben kunnen verwerven.

Naar aanleiding van de reacties in de media willen we graag enkele belangrijke punten verduidelijken:

  • Energiebox is een stichting zonder winstoogmerk, geen commerciële partij (o.a. lid van Social Enterprise NL en PSO30+ gecertificeerd). We zijn actief betrokken bij lokale gemeenschappen en werken met lokale werkzoekenden. We bieden werk aan meer dan dertig Amsterdammers die elders geen baan kunnen verwerven.
  • Onze focus ligt op kwaliteit én betaalbaarheid. Wij hebben niet alleen de hoogste kwaliteitsscore behaald, maar ook de beste prijs aangeboden. Helaas wordt in de berichtgeving voornamelijk gefocust op de prijs, terwijl kwaliteit een belangrijk aspect is waar we als Energiebox trots op zijn.
  • Wij staan open voor samenwerking met de Fixbrigade in Amsterdam en hebben al contact gezocht met hun directie om mogelijkheden te bespreken.

We zijn het eens met de kritiek dat bij aanbestedingen de sociale aspecten vaak ondergewaardeerd zijn. Daar moeten we echter gelijk ook een kleine nuancering in aanbrengen: het aanbestedingssysteem an sich is niet het probleem, maar de manier waarop gemeenten dat toepassen. Wij streven al geruime tijd naar een grotere waardering van maatschappelijke waarde in aanbestedingen op dit gebied. Het is positief te zien dat steden als Amsterdam, Den Haag en Rotterdam delen van hun aanbestedingen voorbehouden aan sociale ondernemingen of deze ondernemingen ruimere tarieven bieden. Dit is een stap in de juiste richting om een eerlijker speelveld te creëren.

Voor verdere vragen, persverzoeken of toelichtingen kunt u contact opnemen met:

Bas Bunnik

Directeur Energiebox

06-53793543
bas.bunnik@energiebox.org