Bewoners helpen bij energiebesparing

Eenvoudig geld en energie besparen

De Energiebox werd in 2014 in samenwerking met de gemeente Utrecht en twee woningcorporaties opgezet om energiebewust gedrag bij huurders te stimuleren. Het initiatief werd al snel uitgebreid naar andere gemeenten. Veel gemeenten gebruikten (een deel van) hun RRE(W) budget om inwoners met de Energiebox te helpen met energiebesparing. In 2022 hebben we onze dienstverlening uitgebreid om het huishoudens die in energiearmoede leven zo makkelijk mogelijk te maken om grip te krijgen op hun energierekening. Op dit moment loopt er een Energiebox project in de gemeenten Altena, Amersfoort, Amsterdam, Barneveld, Bunnik, EdeEindhoven, Etten-Leur, Lansingerland, Moerdijk, Nieuwegein, Roosendaal, Rucphen, Son en Breugel, Stichtse Vecht, Tilburg, UtrechtWaalre en Woensdrecht.

 

De Energiebox richt zich op laagdrempelige maatregelen die de bewoner zonder (hoge) kosten eenvoudig zelf kan uitvoeren.  Bewoners waarderen het project met een 8.1. Zij besparen jaarlijks gemiddeld € 175 op hun energierekening en zijn zich meer bewust van de invloed van hun gedrag op het energieverbruik. Daarmee is de Energiebox een belangrijke eerste stap in de transitie naar een duurzame en aardgasvrije woning.

 

Werkwijze

Het project wordt gefinancierd door gemeenten (en woningcorporaties) en wordt uitgevoerd door Stichting Trias Innervatie (STI), opgericht door milieu adviesbureau JMA. In overleg met de gemeente worden kandidaten met een afstand tot de arbeidsmarkt geworven voor de functie van energiecoach. Voor de werving van bewoners voor de Energiebox stelt STI in samenwerking met de opdrachtgever een marketingcommunicatieplan op. Een combinatie van wervingsmiddelen, zoals brieven, posters en filmpjes kan ingezet worden om bewoners te werven voor een adviesgesprek over energiebesparing. Ook huis-aan-huis acties in de wijk kunnen georganiseerd worden. De uitvoering ligt volledig in handen van STI: van het selecteren en opleiden van de coaches, het opzetten van wervingsacties, het plannen en voeren van de adviesgesprekken, het bestellen van de dozen met energiebesparende producten, het versturen van het adviesrapport en een enquête tot de nazorg.

 

Waarom meedoen?

Deelnemende gemeenten zijn enthousiast over de Energiebox, omdat het een sympathieke en eenvoudige manier is om het bewustzijn van hun inwoners over bewust omgaan met energie te vergroten. De voordelen van de Energiebox:

  • Draagt bij aan de verlaging van de CO2 uitstoot.
  • Ontzorgt gemeenten (en woningcorporaties): STI is verantwoordelijk voor de uitvoering van het project.
  • Is een risicoloze investering: dankzij een bijdrage van Start Foundation betaalt u alleen voor het aantal uitgebrachte adviezen.
  • Creëert bij inwoners draagvlak voor de energietransitie. Met de Energiebox zetten inwoners op een eenvoudige manier een eerste stap in de transitie.
  • Werkt samen met alle stakeholders: STI, onderdeel van milieu adviesbureau JMA weet als geen ander hoe je inwoners en woningcorporaties betrekt bij de uitvoering van gemeentelijk beleid.
  • Is makkelijk uit te voeren: STI beschikt over ruime ervaring met het opzetten en uitvoeren van de Energiebox en neemt de volledige organisatie op zich.
  • Draagt bij aan de armoedebestrijding: minima krijgen tips om hun vaste lasten te verlagen.
  • Creëert werkgelegenheid: werkzoekenden worden door STI opgeleid en komen in dienst als energiecoach of planner.

Aanpak energiearmoede

Heeft u hulp nodig bij  het ondersteunen van huishoudens die in energiearmoede leven? In het onderzoek naar effectieve interventies om energiearmoede aan te pakken dat ECN (nu TNO) in 2017 uitvoerde werd de Energiebox aanbevolen als een effect project gericht op het verminderen van energiearmoede. Uit ervaring weten we dat huishoudens die in energiearmoede leven extra ondersteuning nodig hebben. Daarom hebben we voor de aanpak energiearmoede ons standaard aanbod uitgebreid met bijvoorbeeld een herhaalbezoek, het uitdelen van extra producten en hulp bij het aanbrengen van de producten. Om bewoners met een migratie achtergrond te bereiken werken we samen met organisaties in het sociale domein, en is er een aangepast advies voor bewoners die de Nederlandse taal onvoldoende beheersen. Wij vertellen u graag hoe wij ook in uw  gemeente aan de slag kunnen gaan met de aanpak energiearmoede. Neem vrijblijvend contact op met Bas Bunnik, 030 – 699 1599.

 

Aanbevelingsdocument energiefixers

Samen met een aantal andere uitvoerende partijen hebben wij een aanbevelingsdocument opgesteld voor gemeenten, waarin do's en don'ts rondom aanbestedingen voor energiefixers zijn opgesomd. Dat document vindt u hier:
aanbevelingsdocument energiefixers

Interesse?

Heeft u interesse in de Energiebox of wilt u meer weten over onze aanpak energiearmoede? Bel ons! Wij vertellen u er graag meer over.