Bewoners helpen bij energiebesparing

Eenvoudig geld en energie besparen

De Energiebox werd in 2014 in samenwerking met de gemeente Utrecht en woningcorporaties opgezet om energiebewust gedrag bij huurders te stimuleren. Het initiatief werd al snel uitgebreid naar andere gemeenten. Veel gemeenten gebruiken (een deel van) hun RREW budget om inwoners met de Energiebox te helpen met energiebesparing. Zo raken zij ook betrokken bij de energietransitie. Op dit moment loopt het project in de gemeenten Albrandswaard, Amersfoort, Amsterdam, Barendrecht, Barneveld, Bunschoten, Capelle aan den IJssel, EdeEindhoven, Nieuwegein, Nissewaard, Ridderkerk, Son en Breugel, Stichtse Vecht, Tilburg, Utrecht, Veldhoven, Waalre en Woudenberg.

De Energiebox richt zich op laagdrempelige maatregelen die de bewoner zonder (hoge) kosten eenvoudig zelf kan uitvoeren.  Bewoners waarderen het project met een 8.1. Zij besparen jaarlijks gemiddeld € 128 op hun energierekening en zijn zich meer bewust van de invloed van hun gedrag op het energieverbruik. Daarmee is de Energiebox een belangrijke eerste stap in de transitie naar een duurzame en aardgasvrije woning.

Werkwijze

Het project wordt gefinancierd door gemeenten (en woningcorporaties) en wordt uitgevoerd door Stichting Trias Innervatie (STI), opgericht door milieu adviesbureau JMA. In overleg met de gemeente worden kandidaten met een afstand tot de arbeidsmarkt geworven voor de functie van energiecoach. STI stelt in samenwerking met de opdrachtgever een marketingcommunicatieplan op. De gemeente (of woningcorporatie) informeert bewoners per brief of e-mail over het aanbod van de Energiebox. De uitvoering ligt volledig in handen van STI: van het selecteren en opleiden van de adviseurs, het plannen en voeren van de adviesgesprekken, het bestellen van de boxen, het versturen van het adviesrapport en een enquête tot de nazorg.

Waarom meedoen?

Deelnemende gemeenten zijn enthousiast over de Energiebox, omdat het een sympathieke en eenvoudige manier is om het bewustzijn van hun inwoners over bewust omgaan met energie te vergroten. De voordelen van de Energiebox:

  • Draagt bij aan de verlaging van de CO2 uitstoot.
  • Ontzorgt gemeenten (en woningcorporaties): STI is verantwoordelijk voor de uitvoering van het project.
  • Is een risicoloze investering: dankzij een bijdrage van Start Foundation betaalt u alleen voor het aantal uitgebrachte adviezen.
  • Creëert bij inwoners draagvlak voor de energietransitie. Met de Energiebox zetten inwoners op een eenvoudige manier een eerste stap in de transitie.
  • Werkt samen met alle stakeholders: STI, onderdeel van milieu adviesbureau JMA weet als geen ander hoe je inwoners en woningcorporaties betrekt bij de uitvoering van gemeentelijk beleid.
  • Is makkelijk uit te voeren: STI beschikt over ruime ervaring met het opzetten en uitvoeren van de Energiebox en neemt de volledige organisatie op zich.
  • Draagt bij aan de armoedebestrijding: minima krijgen tips om hun vaste lasten te verlagen.
  • Creëert werkgelegenheid: werkzoekenden worden door STI opgeleid en komen in dienst als energiecoach of planner.

Aanpak energiearmoede

Heeft u het budget al ontvangen om huishoudens die in energiearmoede leven te ondersteunen*? U kunt het budget gebruiken om in buurten waar veel energiearmoede voorkomt gericht aan de slag te gaan met energiebesparing. Dit kan bijvoorbeeld door het uitdelen van energieboxen met tochtstrips, radiatorfolie en ledlampen of het geven van Energieadvies. Sinds 2014 hebben wij in meer dan 20 gemeenten het project Energiebox opgezet om bewoners met eenvoudige tips te ondersteunen bij het realiseren van energiebesparing. Ruim 24.000 huishoudens ontvingen inmiddels een advies. Zij besparen jaarlijks gemiddeld € 128 op hun energierekening. Wij vertellen u graag hoe wij ook in uw  gemeente aan de slag gaan met de aanpak energiearmoede. Neem vrijblijvend contact op met Jurgen Tielbeke, 030 – 699 1599.

* Zie voor meer informatie over deze maatregel de brief ‘Middelen aanpak energiearmoede’  die het Ministerie op 10 december jl. verzond. Per huishouden dat in energiearmoede leeft wordt een bedrag van ongeveer € 268 uitgekeerd dat voor 1 mei 2023 besteed moet worden. De maatregel is onderdeel van een pakket aan maatregelen dat het kabinet in oktober 2021 presenteerde naar aanleiding van de stijgende energieprijzen. Daarnaast wordt de energiebelasting verlaagd en ontvangen huishoudens met een laag inkomen een eenmalig compensatiebedrag van ca. € 200 van hun gemeente. 

Interesse?

Heeft u interesse in de Energiebox of wilt u meer weten over onze aanpak energiearmoede? Bel ons! Wij vertellen u er graag meer over.