Bewoners betrekken bij energietransitie

Laagdrempelig initiatief in de energietransitie

De Energiebox werd in 2014 in samenwerking met de gemeente Utrecht en woningcorporaties opgezet om energiebewust gedrag bij huurders te stimuleren. Het initiatief werd al snel uitgebreid naar andere gemeenten. Dankzij de RRE (regeling reductie energiegebruik) kunnen ook woningeigenaren nu deelnemen. Op dit moment loopt het project in de gemeenten AlbrandswaardAmersfoort, Barendrecht, Bunschoten, Capelle aan den IJssel, EdeEindhoven, Nieuwegein, Nissewaard, Ridderkerk, Son en Breugel, Stichtse Vecht, Tilburg, Utrecht, Veldhoven, Waalre en Woudenberg.


Besteding RREW subsidie

Is uw RREW aanvraag gehonoreerd en zoekt u een organisatie die u kan helpen bij de uitvoering van uw plannen? Sinds 2014 adviseert de Energiebox huurders en woningeigenaren over het nemen van kleine energiebesparende maatregelen in hun huis. De Energiebox adviseert bijvoorbeeld over het gebruik van ledlampen en het aanbrengen van radiatorfolie, maar geeft ook tips over verduurzaming van de woning.  De Energiebox hoopt dit jaar nog meer bewoners te adviseren over eenvoudige manieren om hun energieverbruik te verminderen.

Minister Ollongren over de RREW: “Deze regelgeving is dubbel doeltreffend. Ten eerste zorgen kleine veranderingen in het huis, zoals het aanbrengen van radiatorfolie of tochtstrippen, ervoor dat bewoners een lagere energierekening krijgen. Ten tweede is dit voor veel huurders en woningbezitters een eerste stap naar verdere verduurzaming van het huis." Meer informatie over dit besluit kunt u vinden via de volgende link.

Eenvoudig energieverbruik verminderen

De Energiebox richt zich op laagdrempelige maatregelen die de bewoner zonder (hoge) kosten eenvoudig zelf kan uitvoeren.  Bewoners waarderen het project met een 8.1. Zij besparen jaarlijks gemiddeld € 128 op hun energierekening en zijn zich meer bewust van de invloed van hun gedrag op het energieverbruik. Daarmee is de Energiebox een belangrijke eerste stap in de transitie naar een duurzame en aardgasvrije woning.
 

Werkwijze

Het project wordt gefinancierd door gemeenten (en woningcorporaties) en wordt uitgevoerd door Stichting Trias Innervatie (STI), opgericht door milieu adviesbureau JMA. In overleg met de gemeente worden kandidaten met een afstand tot de arbeidsmarkt geworven voor de functie van energiecoach. STI stelt in samenwerking met de opdrachtgever een marketingcommunicatieplan op. De gemeente (of woningcorporatie) informeert bewoners per brief of e-mail over het aanbod van de Energiebox. De uitvoering ligt volledig in handen van STI: van het selecteren en opleiden van de adviseurs, het plannen en voeren van de adviesgesprekken, het bestellen van de boxen, het versturen van het adviesrapport en een enquête tot de nazorg.

Waarom meedoen?

Deelnemende gemeenten zijn enthousiast over de Energiebox, omdat het een sympathieke en eenvoudige manier is om het bewustzijn van hun inwoners over bewust omgaan met energie te vergroten. De voordelen van de Energiebox:

  • Draagt bij aan de verlaging van de CO² uitstoot.
  • Ontzorgt gemeenten (en woningcorporaties): STI is verantwoordelijk voor de uitvoering van het project.
  • Is een risicoloze investering: dankzij een bijdrage van Start Foundation betaalt u alleen voor het aantal uitgebrachte adviezen.
  • Creëert bij inwoners draagvlak voor de energietransitie. Met de Energiebox zetten inwoners op een eenvoudige manier een eerste stap in de transitie.
  • Werkt samen met alle stakeholders: STI, onderdeel van milieu adviesbureau JMA weet als geen ander hoe je inwoners en woningcorporaties betrekt bij de uitvoering van gemeentelijk beleid.
  • Is makkelijk uit te voeren: STI beschikt over ruime ervaring met het opzetten en uitvoeren van de Energiebox en neemt de volledige organisatie op zich.
  • Draagt bij aan de armoedebestrijding: minima krijgen tips om hun vaste lasten te verlagen.
  • Creëert werkgelegenheid en levert een besparing op uitkeringsgelden op: mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden door STI opgeleid en komen in dienst als energiecoach of planner.

Interesse?

Heeft u interesse in de Energiebox? Bel Bas Bunnik, projectleider.
Hij vertelt u er graag meer over.