
Energiefixer Ad vertelt je meer over Energiebox.
Hoe ben je bij Energiebox terecht gekomen?
Energiebox heeft drie hoofdthema’s. Één van die thema’s is het zorgen voor werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ik werkte als storingsmonteur bij Philip Morris. Toen een groot gedeelte van de fabriek sloot, verloor ik mijn baan en ging ik op zoek naar nieuw werk. Dat was best lastig, want de opleiding die ik heb gehad, was speciaal gericht op het werk dat ik bij Philip Morris deed. Ik heb verschillende functies geprobeerd, maar niets paste echt goed.
Na een tijdje kreeg ik de kans om bij Energiebox aan de slag te gaan. Dit bleek een goede match te zijn en sinds die tijd werk ik met veel plezier bij Energiebox.
Hoe bevalt het?
Het bevalt goed. Mijn doel was altijd om mensen te kunnen helpen en bij Energiebox krijg ik de kans om dat te doen. Bovendien mogen we de mensen, die we helpen, ook nog een cadeautje geven. Dat is erg leuk. Mijn technische ervaring en interesse in techniek en verduurzaming kan ik hier goed inzetten. Het feit dat ik mensen kan helpen en blij kan maken, geeft mij energie.
Hoe lang werk je er?
Vanaf januari 2024.
Heb je een opleiding of cursus gevolgd voor je aan de slag ging?
Ja, ik heb cursussen gevolgd. Daar leerden we hoe de software werkt en hoe we rapporten moeten invullen. Ook leerden we hoe we het materiaal moeten vastmaken en hoe we met bepaalde situaties moeten omgaan. Het is vooral een kwestie van leren door ermee aan de slag te gaan.
Welke vaardigheden heb je geleerd sinds je bij Energiebox werkt?
Hoewel ik geen nieuwe vaardigheden heb geleerd, heb ik wel mijn bestaande vaardigheden verbeterd. Het belangrijkste onderdeel is wel het persoonlijke contact met mensen. Je komt soms mensen tegen die niet goed in hun vel zitten en het is belangrijk om te weten hoe je daarmee omgaat. Daarnaast moet je de 1,5 uur tijd die je krijgt goed invullen. Mensen vertellen hun verhaal, wat af gaat van de tijd voor het adviesrapport en het installeren van de spullen. Het vinden van een balans hierin was een grote uitdaging, maar na verloop van tijd gaat dat steeds beter. Ik vind het sociale onderdeel erg belangrijk. Je bent er om mensen te helpen en ik probeer hier echt tijd voor in te plannen.
Hoe ziet je werkdag eruit?
Als mijn dag volgepland is, dan heb ik vier klanten. Dit betekent dat ik 8 uur werk, verdeeld over vier afspraken. Voor elke klant hebben we 1,5 uur en daarnaast een halfuur reistijd. Ik begin mijn dag om 10 uur bij de eerste klant en ben om 17:30 uur klaar bij de laatste klant. Daarna heb ik nog een halfuur reistijd om naar huis te gaan.
Welke vooroordelen zijn er over Energiebox?
Ik merk dat er veel wantrouwen is. Vooral in het begin toen we nog niet samen met brieven van de gemeente aan de deur stonden. Mensen waren de brieven vaak vergeten of geloofden ons niet. Ik kreeg regelmatig te horen: ‘Ik ken jou niet en iedereen kan van alles zeggen’ of ‘Ik heb er geen zin in’. Mensen zijn toch bang voor criminaliteit. Daarnaast delen mensen een stukje van hun privacy, omdat we in hun hele huis komen.
Wat opvalt, is dat de drempel in het begin redelijk hoog is. Later, zodra we binnen zijn, gaan alle deuren open en mogen we ook alleen in ruimtes zijn. Onze herkenbare jassen en de krat met spullen helpen ook om vertrouwen te wekken bij inwoners.
Kun je een voorbeeld geven van een huisbezoek dat je is bijgebleven?
Zeker, dat was een bezoek bij een bewoonster van een appartementencomplex. Ze begon meteen over de problemen die ze had met de blokverwarming, die daar niet goed werkte. Ze was erg negatief en dacht dat ik haar daarmee kon helpen. Helaas kon ik niets voor haar betekenen op dat gebied. Ze had het gevoel dat ik niets voor haar kon doen en zei dat ik anders wel kon vertrekken.
Toen ben ik het gesprek met haar aangegaan en tijdens ons gesprek werd ze steeds enthousiaster. Ze vroeg: ‘Oh, doen jullie dat ook allemaal? En dat kost mij geen geld?’ Uiteindelijk was ze blij dat ze mij niet had weggestuurd. Ze heeft zelfs alle bewoners van het complex verteld over onze diensten.
Wat vind je het leukst aan je werk?
Het contact met mensen vind ik het allerleukst. Je hoort zoveel levensverhalen en als je daar niet meteen over oordeelt, dan krijg je veel te horen. Mensen zijn heel open en delen persoonlijke verhalen.
Wat geeft jou het meeste voldoening in je werk?
Een tevreden klant. Als iemand zegt dat ze goed geholpen zijn en dat ik goed advies heb gegeven, ben ik blij dat ik heb kunnen helpen.
Hoe reageren mensen als je bij ze langskomt om energiebesparend advies te geven?
De reacties zijn nogal verschillend, omdat ieder mens anders is. De een is enthousiast, de ander vriendelijk en sommige mensen wachten liever even af. Meestal hebben mensen zichzelf aangemeld en mag je zo binnen komen. Vaak zijn ze nog een beetje zoekend naar wat we precies doen en wat we voor hen kunnen betekenen. Meestal worden we best enthousiast ontvangen. Ze zien de box met spullen en worden daar vaak ook enthousiast van.
Tekst: Gemeente Roosendaal - bron: Energiefixer Ad vertelt je meer over Energiebox - Duurzaam Roosendaal
Beeld: Gemeente Roosendaal