Onderzoek bevestigt dat de werkwijze van Energiebox veel impact heeft. Recente bevindingen van TNO tonen aan dat lokaal gewortelde initiatieven met een sociaal maatschappelijke focus het beste werken in de aanpak tegen energiearmoede. Energiebox was een van de organisaties die meedeed aan het onderzoek. Hierin werd in kaart gebracht aan welke kenmerken effectieve energiehulp voldoet om de leefsituatie van bewoners te verbeteren.
De belangrijkste bevindingen zijn:
- Energiehulporganisaties die vrijwilligers en arbeidskrachten met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst hebben verbeteren het wooncomfort, de fysieke gezondheid en verminderen de financiële zorgen. Bij Energiebox werken we voornamelijk met 50+’ers die veel veerkracht en levenservaring brengen.
- Lokale inbedding is het meest belangrijk voor de effectiviteit van energiehulp. Dit leidt tot verbetering van het wooncomfort, de fysieke en mentale gezondheid, vermindering van financiële zorgen en eenzaamheid bij bewoners. Energiebox is bijvoorbeeld al zo’n 10 jaar actief in Gemeente Utrecht.
- Meerdere en langere bezoeken van energieadviseurs dragen bij aan de verbetering van het wooncomfort en de fysieke gezondheid en bevorderen duurzaam gedrag. Energiecoaches van Energiebox komen twee of drie keer langs om de bewoner te adviseren en om de aanbevolen maatregelen uit te voeren.
- Samenwerking met een woningcorporatie en gerichte wervingsacties helpen om kwetsbare bewoners te bereiken. Door sterke relaties te onderhouden met woningcorporaties bereiken we met Energiebox de juiste bewoners.
De uitkomsten van het onderzoek bevestigen de aanpak van Energiebox: een brede, geïntegreerde benadering, die meer doet dan alleen financiële problemen aanpakken. Zo werken wij bewust al jaren op de manier die nu aantoonbaar het meest effectief is en bouwen we samen aan een toekomst waarin energiearmoede tot het verleden behoort.
Geïnteresseerd in de rest van het onderzoek? Lees het op: https://www.tno.nl/nl/newsroom/2024/06/tno-onderzoek-energiehulpen/