Ontdek hoe Energiebox sinds 2014 huishoudens helpt met energiebesparing en duurzaamheid. Lees meer over onze aanpaken projecten in diverse gemeenten.
Over ons
Energiebox werd in 2014 opgericht in samenwerking met de gemeente Utrecht en twee woningcorporaties om energiebewust gedrag bij huurders te stimuleren. Door het succes in Utrecht breidde het initiatief snel uit naar andere gemeenten, waarbij veel gemeenten hun RRE(W) budget gebruikten om inwoners te helpen besparen op energie met een Energiebox.
In 2022 breidden we onze dienstverlening uit om huishoudens die in energiearmoede leven te ondersteunen. Momenteel zijn er Energiebox projecten in onder andere Altena, Amersfoort, Amsterdam, Barneveld, Bunnik, Ede, Eindhoven, Etten-Leur, Lansingerland, Moerdijk, Nieuwegein, Roosendaal, Rucphen, Son en Breugel, Stichtse Vecht, Tilburg, Utrecht, Waalre en Woensdrecht.
Laagdrempelige Energiebesparing
Energiebox richt zich op een eenvoudige, betaalbare maatregelen die bewoners zelf kunnen uitvoeren. Bewoners waarderen het project met een 8.1 en besparen jaarlijks gemiddeld €175,- op hun energierekening. Daarnast worden ze zich meer bewust van hun energiegebruik. Energiebox is een belangrijke stap naar een duurzame, aardgasvrije woning!
Onze Werkwijze
Het project wordt gefinancierd door gemeenten en woningcorporaties en uitgevoerd door Stichting Trias Innervatie (STI), opgericht door milieuadviesbureau JMA. Samen met de gemeente worden kandidaten met een afstand tot de arbeidsmarkt geworven en opgeleid tot energiecoach.
STI stelt een marketingcommunicatieplan op voor de werving van bewoners. Diverse middelen zoals brieven, posters, filmpjes en huis-aan-huis acties worden ingezet om bewoners te informeren over energiebesparing. STI verzorgt de gehele uitvoering, van het opleiden van coaches tot het plannen van adviesgesprekken en het verstrekken van energiebesparende producten.
Waarom Meedoen?
Gemeenen zijn enthousiast over Energiebox omdat het:
- Bijdraagt aan de verlaging van de CO2 uitstoot.
- Gemeenten en woningcorporaties ontzorgt, doordat STI de volledige uitvoering verzorgt.
- Een risicoloze investering is dankzij bijdragen van Start Foundation, waarbij alleen betaald wordt voor het aantal uitgebrachte adviezen.
- Inwoners helpt om op een eenvoudige manier bij te dragen aan de energietransitie.
- Alle stakeholders betrekt, dankzij de expertise van STI, onderdeel van JMA.
- Eenvoudig uit te voeren is, met STI die de volledige organisatie op zich neemt.
- Bijdraagt aan armoedebestrijding door minima te helpen hun vaste lasten te verlagen.
- Werkgelegenheid creëert door werkzoekenden op te leiden tot energiecoach, energiefixer of planner.
Aanpak Energiearmoede
Heeft uw gemeente hulp nodig bij het ondersteunen van huishoudens met energiearmoede? In een onderzoek van ECN (nu TNO) uit 2017 werd Energiebox aanbevolen als effectieve interventie. Wij bieden herhaalbezoeken, extra producten en hulp bij de installatie. Voor bewoners met een migratieachtergrond werken we samen met sociale organisaties en bieden we advies in begrijpelijke taal. Voor meer informatie, neem contact met ons op via 030 - 699 1599.
Aanbevelingsdocument Energiefixers
Wij hebben, samen met diverse andere uitvoerende partijen, een aanbevelingsdocument samengesteld voor gemeente. Hierin worden de do's en don'ts rondom aanbestedingen voor energiefixers uiteengezet. Bekijk het document hier:
Aanbevelingsdocument Energiefixers
Interesse?
Heeft u interesse in de Energiebox of wilt u meer weten over onze aanpak energiearmoede? Bel ons! Wij vertellen u er graag meer over.