Bewoners betrekken bij energiebesparing

Terugdringen van het energieverbruik van huurders

Duurzaamheid is bij veel woningcorporaties een belangrijk aandachtspunt. Zij tonen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid door de Energiebox aan te bieden, en ondersteunen daarmee hun huurders bij het terugdringen van de energiekosten. De Energiebox werd in 2014 in samenwerking met Mitros, Portaal en de gemeente Utrecht opgezet om inzicht te geven in energiebewust gedrag. Het initiatief werd al snel uitgebreid naar woningcorporaties in andere gemeenten.

Eenvoudig energieverbruik verminderen

De Energiebox richt zich op laagdrempelige maatregelen die de bewoner zonder (hoge) kosten eenvoudig zelf kan uitvoeren.  Bewoners waarderen het project met een 8,1. Zij besparen jaarlijks gemiddeld € 128 op hun energierekening en zijn zich meer bewust van de invloed van hun gedrag op het energieverbruik.

Werkwijze

Het project wordt gefinancierd door gemeenten en woningcorporaties en wordt uitgevoerd door Stichting Trias Innervatie (STI), opgericht door milieu adviesbureau JMA. STI stelt in samenwerking met de opdrachtgever een marketingcommunicatieplan op. De woningcorporatie informeert bewoners per brief of e-mail over het aanbod van de Energiebox. De uitvoering ligt volledig in handen van STI: van het selecteren en opleiden van energieadviseurs, het plannen en voeren van de gesprekken, het bestellen van de boxen, het versturen van het adviesrapport en een enquête tot de nazorg.
 

Interesse?

Heeft u interesse in de Energiebox? Bel ons! Wij vertellen u er graag meer over.

Waarom meedoen?

Deelnemende woningcorporaties zijn enthousiast over de Energiebox, omdat het een sympathieke en eenvoudige manier is om het bewustzijn van hun inwoners over energiebewust gedrag te vergroten. De voordelen van de Energiebox:

  • Draagt bij aan de verlaging van de CO² uitstoot.
  • Ontzorgt woningcorporaties: STI is verantwoordelijk voor de uitvoering van het project.
  • Is een risicoloze investering: dankzij een bijdrage van Start Foundation betaalt u alleen voor het aantal uitgebrachte adviezen.
  • Werkt samen met alle stakeholders: STI, onderdeel van milieu adviesbureau JMA weet als geen ander hoe je samenwerkt met gemeenten en bewoners betrekt.
  • Is makkelijk uit te voeren: STI beschikt over ruime ervaring met het opzetten en uitvoeren van de Energiebox en neemt de volledige organisatie op zich.
  • Draagt bij aan de lastenverlaging van huurders: zij krijgen tips om hun vaste lasten te verlagen.
  • Draagt bij aan een positieve beeldvorming van huurders over hun woningcorporatie.
  • Vergroot het effect van renovatiemaatregelen van woningcorporaties.