Besparen op verlichting in huis:

zo doe je dat

Besparen op verlichting in huis: zo doe je dat

Gloei- en halogeenlampen zijn ouderwets. Misschien heb jij nog wel gloei- of halogeenlampen in huis. Vervang ze door ledlampen en je bespaart op verlichting en dus op kosten. Lees hier alles over het besparen op verlichting in huis.
                          

Waarom je ledlampen wil

Wist je dat een ledlamp 90% zuiniger is dan een gloeilamp? En 85% zuiniger dan een halogeenlamp? Ledlampen zijn iets duurder in aanschaf, maar doordat ze zo zuinig zijn, verdien je het makkelijk terug. Bovendien gaan ze veel langer mee.

Stel je hebt elf gloei- en halogeenlampen in huis. Als je die vervangt door ledlampen, levert dat een besparing op van zo’n € 35,- per jaar. En mocht je bang zijn voor ongezellig licht, niet nodig! Van helder werklicht tot zacht sfeerlicht: alles is tegenwoordig mogelijk.

Tips om te besparen op verlichting
Gemiddeld bestaat ongeveer 14% van je energierekening uit kosten voor verlichting. We geven je aantal simpele tips om te besparen op je verlichting en dus op je energierekening. 

Energietip 1: Doe je lampen uit

De simpelste manier om energie te besparen is natuurlijk: je lampen niet aandoen. De zon schijnt elke dag gratis, maak daar maximaal gebruik van.      

Energietip 2: Verlicht alleen de kamer waar je bent

Misschien logisch, maar laat lampen ook niet onnodig branden. Wen jezelf en je huisgenoten aan om het licht uit te doen als je een kamer verlaat, ook al is het maar voor even.

Energietip 3: Koop slimme lampen

Je kunt je verlichting ook inregelen, dan hoef je er helemaal niet meer over na te denken. Bij slimme verlichting zijn al je lampen aan elkaar gekoppeld. Via een app kun je ze in één keer uitzetten of dimmen (dat helpt ook al). Zelfs op afstand. Als je een vast dag- en nachtritme hebt, is het slim om je verlichting te programmeren. Stel bijvoorbeeld in dat je lampen op werkdagen van 7:00 tot 8:00 uur aan zijn.

Bij sommige slimme verlichting is een bewegingssensor ingebouwd. Verlaat je de kamer, dan ‘voelt’ het systeem dat en gaat het licht vanzelf uit. Je kunt ook losse lampen kopen met een bewegingssensor.

Energietip 4: Verlichting op zonne-energie

Ten slotte nog een tip voor de tuin: denk eens aan tuinverlichting op zonne-energie!

Ben je overtuigd en wil je je eerste ledlamp proberen? Vraag de gratis Energiebox aan. Naast een ledlamp zitten daar nog andere energiebesparende producten in.