Hoe kan ik mijn huis ventileren?    

Huisdieren, planten en jijzelf… We produceren allemaal vocht in huis. Maar ook de douche, de natte was en kookluchtjes vervuilen de hele dag door de lucht. Daarom is het belangrijk om je huis goed te ventileren. Noodzakelijk zelfs, want het is beter voor je gezondheid!


Ventileer je huis altijd  

De beste manier om de lucht in huis gezond te houden, is door te zorgen voor voortdurende luchtverversing. Dag en nacht, in alle jaargetijden. Dan komt frisse lucht binnen en verdwijnen vocht en vervuilende stoffen. Dat klinkt makkelijk, maar in veel huizen is de lucht ongezond omdat bewoners niet genoeg ventileren. En als je allergisch bent of last hebt van je neus, longen of luchtwegen, krijg je daar meer last van als de lucht vervuild is.
Lees hier
tips om energiezuinig te ventileren.

 

Hoe goed is jouw huis geventileerd?    

Wil je weten of jouw huis goed is geventileerd? Met een CO2-meter kun je meten hoe gezond de lucht in jouw huis is. Zet de meter een tijdje in de woonkamer en slaapkamers. De hoeveelheid CO2 mag niet hoger zijn dan 1200 ppm. Tot 750 ppm is de luchtkwaliteit goed, tussen 750 en 1200 ppm kan het beter. Is het CO2-gehalte steeds of vaak te hoog, dan is de ventilatie onvoldoende. Sommige CO2-meters kunnen ook vocht meten: handig voor in de badkamer. Een vochtpercentage van 40% tot 70% is goed.

 

Waarom moet je je huis luchten?

Luchten is ook belangrijk. Dat is wat anders dan ventileren. Luchten betekent ramen en deuren tegen elkaar open zetten. Het is nuttig om snel extra vervuilde lucht af te voeren, maar het is geen vervanging van ventileren. Het effect is namelijk snel weg: zodra het raam dicht gaat zal vervuiling zich weer ophopen. Woon je dichtbij een snelweg of drukke weg, lucht dan zoveel mogelijk buiten de spitsuren. Zet tijdens het luchten de thermostaat laag, anders slaat de verwarming onnodig aan.


Extra ventileren in huis als je kookt, doucht of klust

Ventileer extra als je kookt, doucht, klust in huis en als er veel mensen zijn. Zet bijvoorbeeld een extra raam open of zet het ventilatiesysteem op de hoogste stand. Zorg ook voor minder vocht in huis: hang de was buiten op, kook met de deksel op de pan en maak vloeren droog na het dweilen. En rook niet in huis, dat zorgt voor veel vervuiling.          

Bron: Milieu Centraal

Wil jij besparen op je energiekosten? Vraag dan de gratis Energiebox aan. Je ontvangt energiebesparende producten én je krijgt een gratis advies van een gespecialiseerde energiecoach.