Energieslurpers

Wist jij dit? Dit zijn de grootste energieslurpers in huis!

Dat een grote nieuwe televisie niet goed is voor je energierekening, wist je waarschijnlijk wel. Maar er zijn meer huishoudelijke apparaten waar je makkelijk op kunt besparen. Ken je deze energieslurpers al?

Makkelijk besparen op je energierekening

Als je gemakkelijk wil besparen op je energierekening, is het een goed idee om je apparaten eens goed te bekijken. Loop een rondje in huis: wat heb jij allemaal staan? En hoe energiezuinig zijn die apparaten?

Energieslurpers in huis

Milieu Centraal maakte een lijstje van apparaten die veel stroom gebruiken, maar waarvan je dat niet altijd weet. Dit zijn de grootste energieslurpers in huis:

  • Koelkast plus losse vriezer: 520 kWh/jaar (€ 120,-)
  • Verlichting: 390 kWh/jaar (€ 90,-)
  • Televisie en stereo met randapparatuur: 350 kWh/jaar (€ 80,-)
  • Computer met randapparatuur: 310 kWh/jaar (€ 70,-)
  • Wasdroger: 300 kWh/jaar (€ 70,-)
  • Cv-ketel: 280 kWh/jaar (€ 60,-)
  • Vaatwasser: 240 kWh/jaar (€ 55,-)
  • Wasmachine: 130 kWh/jaar (€ 30,-)

Krijg inzicht in je energieverbruik en bespaar kosten
Inzicht in je energieverbruik helpt je te besparen op energiekosten. Zo kun je oude energieslurpers vervangen door nieuwe energiezuinige apparaten. Of er met een kleine ingreep voor zorgen dat deze apparaten minder energie verbruiken. En bij de aanschaf van een nieuw apparaat kun je letten op het vermogen en energielabel.
Wat ook helpt: elk apparaat efficiënt gebruiken. Draai pas een was als de trommel helemaal vol is en zet de televisie uit als je er niet naar kijkt. Laat oude apparaten ook niet stand-by staan, maar zet ze helemaal uit als je ze niet gebruikt. Haal de stekker uit het stopcontact of gebruik een stekkerdoos met schakelaar. Nog een handige tip: maak je vriezer ijsvrij. Zonder ijs verbruikt de vriezer veel minder stroom. En vul de waterkoker alleen met water dat je ook echt gebruikt.

Hoeveel stroom kun jij nog besparen? Check het! Weten of jij veel of weinig energie verbruikt in vergelijking met anderen? Vergelijk dan hier je energieverbuik.

Bron: Milieu Centraal

Wil jij meer inzicht in jouw energieverbruik? Vraag dan de gratis Energiebox aan. Je ontvangt drie energiebesparende producten én je krijgt een gratis advies van een gespecialiseerde energiecoach.